Zo hou jij jouw huis koel in de zomer

De zomer begint eraan te komen en de temperaturen lopen al op. En aanstaande zondag zal zeker niet de enige hete dag van het jaar worden. Is jouw huis wel klaar voor deze hitte? Of wordt het straks een broeikas in jouw woonkamer als de zomerdagen aanbreken? Als dit het geval is, is het nu de hoogste tijd om hier iets aan te doen. Dan kun je straks lekker genieten van je koele woonkamer. In deze blog lees je wat je kunt doen om je huis zomerproof te maken!

Goede isolatie

Als jij in een wat ouder huis woont, kan het zijn dat het slecht geïsoleerd is. Dit betekent dat het in de winter extreem koud is binnen en in de zomer enorm warm. Als dit het geval is, kan ik sterk aanraden om je huis beter te isoleren. Naast dat dit prettig is in de extreme seizoenen, zorgt het er ook voor dat je minder energie verbruikt. In de winter houdt het isolatiemateriaal de warmte vast en hoef je de verwarming dus niet zo vaak en hoog meer aan te zetten. En in de zomer zul je minder snel de airco aanzetten. Er zit helaas wel een prijskaartje aan het goed isoleren van je huis, maar dit zul je op lange termijn minstens terugverdienen. Bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu!

Redmiddelen voor extreme hitte

Isolatiemateriaal houdt helaas niet extreme hitte (of extreme kou) tegen. Op echt warme dagen zal het zweet dus nog steeds op je rug staan in huis. Voor dit soort dagen zijn er echter andere dingen die je in huis kunt halen om af te koelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ventilator of airconditioning. In het huis van mijn ouders sliep ik altijd op de zolder. In de zomer kon het in mijn kamer zo enorm heet worden, dat ik dan soms beneden op de bank sliep. Mijn ouders besloten op een gegeven moment een airco aan te schaffen, en dit maakte de zomerse nachten een stuk beter.

Ga lekker naar buiten

Hoewel het ‘s nachts natuurlijk wel een beetje koel moet zijn in je kamer, is er voor overdag een hele makkelijke oplossing tegen de hitte: Blijf niet binnen zitten! Geniet lekker van het zomerse weer en ga naar buiten. In Nederland moet je deze dagen koesteren en ervan genieten. Vergeet niet alle gordijnen dicht te doen als je weggaat, dan zal het ‘s avonds een stuk koeler zijn als je weer thuiskomt.