Gehoorproblemen zijn niet koel. Hoortoestellen wel!

  Je kent vast nog wel het stereotype beeld van je opa of oma, die rondloopt met een log hoortoestel dat het hele oor bedekt. Ze waren altijd aan het friemelen met de knopjes op het apparaat om je te kunnen verstaan, en vaak deden de batterijen het ook niet. Tegenwoordig is de technologie er gelukkig flink op vooruit gegaan en zijn hoortoestellen veel gebruiksvriendelijker geworden. Dit is fijn, zeker omdat de meeste mensen die een hoortoestel nodig hebben, ouderen zijn.

  Soorten hoortoestellen

  Er zijn tegenwoordig verschillende soorten gehoortoestellen op de markt verkrijgbaar. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit draadloze hoortoestellen, onzichtbare hoortoestellen en oplaadbare hoortoestellen. Het fijne is dat hoortoestellen tegenwoordig steeds kleiner in formaat zijn. Zo loop je dus niet meer met een gigantische schelp op het oor. Sterker nog, sommige hoortoestellen zijn zo klein, dat ze haast niet zichtbaar zijn. Dit is vooral een uitkomst voor mensen die zich nogal schamen voor hun gehoorproblemen. Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop jonge mensen met gehoorproblemen voor wie het aanschaffen van een gehoortoestel een grote stap is. Het dragen van een hoortoestel is immers iets wat volgens veel mensen tot de oudere generatie behoort.

  Oplaadbare hoortoestellen

  De technologie op het gebied van hoortoestellen is inmiddels zo innovatief, dat hoortoestellen met verschillende moderne features komen. Zo heb je high-tech hoortoestellen die je met een app op je smartphone kunt besturen. Dit is echt een uitkomst als je het volume van je gehoorapparaat wilt aanpassen en discreet wilt zijn, omdat je niet wilt dat anderen het zien. Ook heb je tegenwoordig oplaadbare en optioneel oplaadbare hoortoestellen. Oplaadbare hoortoestellen werken volledig op accu, zodat je dus niet meer hoeft te werken met onhandig kleine batterijtjes. Je laad het hoortoestel simpelweg in de nacht op als je gaat slapen, en de volgende dag kun je hem weer volop voor twee dagen gebruiken. Optioneel oplaadbare hoortoestellen kunnen, zoals de naam al zegt, optioneel worden opgeladen. Ze werken zowel met batterij als op accu.

  Een audicien kan je helpen

  Met zoveel verschillende soorten hoortoestellen kan het lastig zijn om een keuze te maken. Het kiezen van een hoortoestel doe je dan ook niet zomaar. Hiervoor ga je naar een audicien. Deze neemt een gehoortest bij je af en kijkt vervolgens samen met jou naar de mogelijkheden. Zo weet je zeker dat je een gehoorapparaat kiest die niet alleen geschikt is voor de conditie van jouw gehoor, maar ook bij jou past. Een audicien kun je opzoeken in een winkel voor gehoortoestellen, maar deze kan ook naar jouw huis komen, zodat je in je eigen vertrouwde omgeving de gehoortest kunt doen.