Ga je een financiering afsluiten voor een grote aankoop? Let dan goed op deze zaken! 

Natuurlijk weet je dat je grote investeringen het beste kunt doen met je eigen geld, maar je hebt niet altijd de financiële mogelijkheden om dit te doen. Zeker wanneer het gaat om bijvoorbeeld de aanschaf van een auto die je op zeer korte termijn nodig hebt, kan het aangaan van een financiering hiervoor een oplossing zijn om de benodigde financiële ruimte te creëren. Wel is het belangrijk dat je goed op een aantal zaken let, voordat je een financieringsovereenkomst aangaat. Ben je benieuwd welke dingen dit zijn? Lees dan snel verder om te ontdekken wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het financieren van een grote aankoop.

Wees je bewust van de gevolgen van het afsluiten van een lening

Voordat je geld gaat lenen om een grote aankoop te financieren, is het belangrijk dat je goed weet welke verplichtingen je aangaat en welke gevolgen het afsluiten van een lening voor je kan hebben. Zorg er altijd voor dat je goed weet welke risico’s en verplichtingen er aan de lening vast zitten, lees de kleine lettertjes en zorg ervoor dat je ook in financieel slechte tijden aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Wees je er ook bewust van dat een lening mogelijk leidt tot een BKR-registratie. 

Bekijk welk type lening bij je past

Ga je een lening afsluiten? Dan is het belangrijk dat je kiest voor een lening die goed bij je persoonlijke situatie en wensen past. Het doel van je lening bepaalt met name welk type lening bij jou past. Zo kun je voor het doel: financieren motor het beste een persoonlijke lening afsluiten. Ook een autofinanciering is meestal een persoonlijke lening. Wil je echter gedurende een langere periode wat extra financiële ruimte hebben? Dan kun je kiezen voor een persoonlijk krediet. 

Vergelijk verschillende aanbieders

Veel mensen sluiten een lening af bij hun eigen bank, omdat dit een partij is die ze kennen en vertrouwen. Dit is zonde, want er zijn veel meer aanbieders van financieringen die vaak ook nog gunstigere voorwaarden hanteren dan de eigen bank. Zorg er daarom altijd voor dat je je oriënteert op verschillende aanbieders en de voorwaarden die horen bij het lenen bij de verschillende partijen. 

Kijk verder dan de rente 

Ga je een lening afsluiten? Dan is niet alleen het te betalen rentepercentage belangrijk, maar spelen er meer voorwaarden mee. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de mogelijkheden rondom het boetevrij extra aflossen, een eventuele kwijtschelding van de schuld bij overlijden en de lengte van de looptijd van de lening.