E-bike met middenmotor? Yep, best cool!

e-bike met middenmotor

E-bikes zijn ongekend populair. Steeds meer Nederlanders ruilen hun oude fiets in voor een fiets met trapondersteuning. En dat is ook niet gek, want waarom zal je moeilijk doen als het makkelijk kan? E-bikes zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden. Veel mensen die zich oriƫnteren op een nieuwe fiets kiezen daarop voor een elektrische fiets. Wie op zoek is naar een e-bike met een natuurlijke rijervaring zal slagen met een e-bike met middenmotor.

Waarom een e-bike met middenmotor?

Een middenmotor e-bike geeft een natuurlijke rijbeleving. Dit komt omdat de motor in het midden van de e-bike gemonteerd is. De motor drijft de trapas aan, net als je de trappers van een gewone fiets rond trapt. Een elektrische fiets met middenmotor heeft een laag zwaartepunt. Til je de e-bike op, bijvoorbeeld om hem te monteren op de fietsendrager achterop de auto, dan helt de fiets niet over naar voren of achteren.

Een e-bike met middenmotor is voorzien van een krachtsensor. Deze meet een de kracht die je uitoefent op de trappers, waar de ondersteuning op aangepast wordt. Bij een middenmotor verloopt dit proces erg precies: hoe minder hard je trapt, hoe meer de fiets meehelpt.

Een ander voordeel van een e-bike met middenmotor is dat deze gecombineerd kan worden met alle soorten versnellingen: een middenmotor werkt samen met een naaf- en derailleurversnelling.

Enkele nadelen

Ten opzichte van een e-bike met voorwielmotor heeft een middenmotor ook nadelen. De techniek van een e-bike met middenmotor is complex. De aanschafprijs is hierdoor hoger. Daarnaast maakt een e-bike met middenmotor meer geluid dan een voorwielmotor. Dit komt omdat het binnenwerk van een middenmotor bestaat uit een serie tandwielen, die de krachten op elkaar overbrengen. Deze tandwielen maken geluid. Minimaal weliswaar, maar wel hoorbaar.

Voor veel fietsers wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Een e-bike met middenmotor fietst nu eenmaal plezierig. In de wintermaanden is een e-bike met middenmotor veiliger in gebruik: een voorwielmotor slipt bij gladheid sneller weg als een middenmotor. Voor senioren, of fietsers met een evenwichtsprobleem, is een e-bike met middenmotor een veilige keuze.

Aanschaffen van een e-bike met middenmotor?

Overweeg je de aanschaf van een e-bike? Maak dan van tevoren een proefrit, bij voorkeur op middenmotoren van verschillende fabrikanten. De meest bekende leveranciers van middenmotor systemen zijn Shimano Steps en de Bosch Active Line. Tijdens een proefrit ervaar je de onderlinge verschillen het beste en kan je weloverwogen een beslissing nemen.