De coolste vakanties

Het is een feit dat waar je ook komt op de wereld, het een kwestie van tijd is voordat je Nederlanders tegenkomt. De Hollanders zitten simpelweg overal. Als een soort mieren bij de picknick, hoe hard je ook je best doet om van ze af te komen, na een poosje zie je ze toch weer op je metaforische broodje jam flaneren. Toch is de toeristische dichtheid van onze medemensen uit de lage landen in elk land anders. Zo hoor je in augustus in de Spaanse Costa meer Nederlands dan Spaans, en komen wij in de winterse dagen op de Oostenrijkse pistes als een soort oranje lawine naar beneden gedonderd. Maar aan de andere kant kan het diep in de Sahara gemiddeld iets langer duren voordat je André Hazes steeds luider hoort worden terwijl er vanuit de horizon en Volkswagen busje aankomt gedenderd. Maar een ding is zeker, wij zitten gewoon overal!

De Nederlandse globetrotters

Ja de Hollanders zijn overal te vinden. Maar wat maakt ons nou van die fanatieke reizigers? Is dat omdat wij zo gedreven zijn om de wereld te verkennen? Is dat omdat wij gemiddeld meer te besteden hebben dan de rest van de wereld? Of is het omdat het continu teleurstellende klimaat thuis de gemiddelde Nederlander spontaan in een manische depressie laat schieten? Waarschijnlijk een beetje van allemaal.

vakantie
Hoe het er in Nederland niet uitziet.

Ja het Nederlandse klimaat is zo nu en dan flink om te grienen. Toch heeft de reden dat wij hier soms aan kunnen ontsnappen meer te maken met het tweede punt op de lijst. De Nederlandse economie is relatief sterk. Dit heeft natuurlijk vele oorzaken zoals bijvoorbeeld het feit dat wij beschikken over de haven van Rotterdam en wij een hele randstad aan winstgevende bedrijven hebben. Ook helpt het feit dat de gemiddelde Nederlander goed en snel de Engelse taal beheerst, ten opzichte van andere volken, ook redelijk mee. Hierdoor is het makkelijker voor ons om internationaal te handelen wat een versterkende factor heeft voor onze economie.

Het is je misschien ook wel opgevallen dat als je in het buitenland bent binnen de eurozone, dat je met jouw Nederlandse euro vaak meer kan kopen dan in Nederland (met uitzondering van een aantal landen). Dit is ook weer te herleiden uit het feit dat wij een tamelijk sterke economie draaiende houden. Door onze sterke munten kunnen wij ook lekker op vakantie. Maar vele Nederlanders keren nog steeds jaarlijks terug naar dezelfde “pleque du soleil”: Frankrijk.

De Hollandsche vloedgolf

Als een soort vloedgolf wordt het Franse territorium overspoeld door zon-zoekende Nederlanders in de zomer. Vloedgolf komt van het Japanse woord tsunami. Tsu– bizar veel mensen. En Nami-op de camping in Zuid-Frankrijk. Zuid-Frankrijk is het toevluchtsoord voor ontzettend veel Nederlanders. Elk jaar op rij worden de Franse campings volledig gedomineerd door het bitterballenvolk. Een van de redenen hiervoor is natuurlijk dat het flink zonnig kan zijn, en het met de auto prima te doen in vanuit de lage landen.

De Nederlandse dichtheid is hier relatief fix vergeleken met andere landen, maar ondanks de sublieme sociale aantrekkingskracht van de gemiddelde Fransman, zijn er altijd mensen die de rest van de wereld willen verkennen. Dit zijn vaak mensen die het liefst elke keer ergens anders heen reizen om maar zo veel mogelijk van de wereld te zien voor ze de metaforische jachtvelden gaan bewandelen. Zo zijn er twee soorten reizende Nederlanders, de een snel tevreden met een bekende locatie. En de ander een toegewijde globetrotter met een onverzadigbaar gevoel voor reizen in de onderbuik.

Lees meer over de coolste vakanties in de berichten sectie!